18 Οκτ 2012

10 Τηλεπαιχνίδια που άφησαν εποχή


Τα θυμόμαστε με νοσταλγία και τα αναπολούμε πολλές φορές. Κάποια απο αυτα έχουν αποτελέσει έμπνευση για αυτοσχέδια παιχνιδια στο σπίτι μεταξυ φίλων.  Δείτε 10 τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα και θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας.











10. Ρουκ Ζουκ 
Ρουκ Ζουκ είναι ο τίτλος ενός ελληνικού τηλεπαιχνιδιού, το οποίο προβαλλόταν από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel από τον Απρίλιο του 1994 έως τον Ιούνιο του 1997. Παρουσιάστρια ήταν η Μαίρη Μηλιαρέση. Θέμα του παιχνιδιού ήταν ο έλεγχος της ικανότητας των παικτών να συσχετίζουν μεταξύ τους λέξεις-εννοιες με σημασιολογική συνάφεια με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Στο παιχνίδι συμμετείχαν 2 ομάδες φίλων (η σχέση τους ήταν σημαντική βοήθεια, αφού μπορούσαν να αναφέρονται σε κοινά βιώματα) και στον πρώτο γύρο το παιχνίδι έμοιαζε πολύ με το γνωστο επιτραπέζιο παιχνίδι "taboo". Όλοι οι παίχτες φορούσαν ακουστικά, για να μην ακουν τους συμπαίκτες τους και στον πρώτο παίκτη της ομάδας δινόταν μια λέξη, την οποία έπρεπε να περιγράψει στο δεύτερο παίκτη χωρις να χρησιμοποιήσει λέξεις παράγωγες ή με την ίδια ρίζα.



9.Mega Banca
Τηλεπαιχνίδι του Μέγκα Τσάνελ, το οποίο εξελίχθηκε σε σόου. Αλησμόνητος ο Λούης, μια χελωνίτσα που έβγαινε στα ταμπλό των τριών παικτών Τα θέματα ήταν ερωτήσεις γνώσεων και δεν ήταν λίγες οι φορές που έπαιζαν και διάσημοι-ες, για να χαρίσουν τα χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, όταν προβαλλόταν το παιχνίδι, υπήρχαν ακόμα εκατομμύρια!!!! και οι τηλεθεατές μπορούσαν να παίξουν και από το σπίτι συμπληρώνοντας κουπόνι με βάση πίνακα με αριθμούς. Παρουσιαστής ο ασταμάτητος Γιώργος Πολυχρονίου και στο πλευρό του η ανερχόμενη τότε Ελένη Μενεγάκη. 



8. Ο Τροχός της τύχης
Και ποιος δεν θυμάται την ελληνική έκδοση του "Τροχού της Τύχης", με τα παζλ, που έπρεπε π.χ. να βρεις τίτλο τραγουδιού με 5 λέξεις. Με τον πολύχρωμο τροχό που γύριζαν οι παίχτες και τα φωνήεντα και τα σύμφωνα που αγόραζαν το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι αγαπήθηκε ιδιαίτερα απο το τηλεοπτικό κοινό. Ο τροχός της τύχης ( ΑΝΤ1, 1990-96, σκηνοθεσία: Μεγακλής Βιντιάδης)
Το παιχνίδι στην πορεία του στο χρόνο είχε 4 παρουσιαστές: Γιώργος Πολυχρονίου-Κρίστα (η όμορφη Κρίστα ήταν μοντέλο που γύριζε τα πλακίδια στα παζλ, ώστε να φαίνονται τα γράμματα),Παύλος Χαϊκάλης ,Δάνης Κατρανίδης,Γιάννης Κουτράκης (MEGA 1997-98)



7. Βρές τη φράση
«Βρες τη φράση», που κρύβεται πίσω από τα σκίτσα!!! Ένα κεφάτο παιχνίδι αντίληψης και ευστροφίας που δεν απαιτούσε ιδιαίτερες γνώσεις. Έγχρωμα κινούμενα σχέδια αντιστοιχούσαν σε καθημερινές εκφράσεις, παροιμίες, τίτλους τραγουδιών, ταινίες και γνωμικά. Οι παίκτες καλούνταν κάθε φορά να βρουν την κρυμμένη φράση πίσω από κάθε εικόνα. Παρουσιαστής του παιχνιδιού ήταν αρχικά ο Μίλτος Μακρίδης και στη συνέχεια η Τζόυς Ευείδη.



6. Τα τετράγωνα των αστέρων
Το απόλυτο τηλεπαιχνίδι της Ελληνικής τηλεόρασης", το οποίο "έσπασε" κάθε ρεκόρ θεαματικότητας στην ΕΡΤ. Τα "Τετράγωνα των Αστέρων" θεωρούνται το δημοφιλέστερο τηλεπαιχνίδι που έγινε ποτέ στην Ελληνική τηλεόραση. Κάθε εκπομπή φιλοξενούσε 2 παίκτες (ή ομάδες παικτών) και 9 καλεσμένους ("Αστέρια") που εναλλάσσονταν σε κάθε εκπομπή. Οι παίκτες επέλεγαν τα Αστέρια στα οποία η Μαρία Αλιφέρη θα έκανε τις ερωτήσεις και έπειτα οι παίκτες καλούνταν να διακρίνουν αν τα Αστέρια απαντούσαν ειλικρινά ή αν προσπαθούσαν να τους παραπλανήσουν. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις γράφονταν με χιούμορ και τα Αστέρια πολύ συχνά αστειεύονταν μεταξύ τους, με την παρουσιάστρια ή με τους παίκτες, δημιουργώντας ένα πολύ ευχάριστο και εύθυμο κλίμα. Τα τετράγωνα των αστέρων" ήταν η μεταφορά στην Ελληνική τηλεόραση του δημοφιλούς Αμερικανικού τηλεπαιχνιδιού "Hollywood Squares" (1966-1981). Στην Ελληνική έκδοση η Μαρία Αλιφέρη, εκτός από υπεύθυνη για την παρουσίαση, έγραφε και τα κείμενα. Το τηλεπαιχνίδι "αναβίωσε" το 2003 στο MEGA με παρουσιαστή τον Γιώργο Μαρίνο ("Τα τετράγωνα των αστέρων (2003)"), αλλά δεν είχε την επιτυχία του πρωτότυπου.



5. Κόντρα πλακέ
Ο Σπύρος Παπαδόπουλος σε ένα κεφάτο, καθημερινό τηλεπαιχνίδι γεμάτο ανατρεπτικές ερωτήσεις, κουίζ και ξεκαρδιστικά σκετσάκια. Παίκτες, με όπλα την καλή τους αντίληψη αλλά και την τύχη, απαντούσαν σε ερωτήσεις, ενώ το κοινό συμμετείχε από το σπίτι. Δώρα για όλους και ανεξάντλητο κέφι για τέσσερα χρόνια.



4. Ο πιο αδύναμος κρίκος 
"Ο πιο αδύναμος κρίκος», ένα πετυχημένο τηλεπαιχνίδι που μεταδόθηκε σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου ("The Weakest Link"), στη χώρα μας κατάφερε όχι μόνο να απογειώσει την τηλεθέαση, αλλά και να γίνει σλόγκαν που ακούγεται ακόμα και σήμερα από στόμα σε στόμα. Εννιά παίκτες ανταγωνίζονταν κόντρα στο χρόνο. Εννιά γύροι γρήγορων ερωτήσεων έθεταν σε δοκιμασία τους παίκτες. Κάθε σωστή απάντηση κέρδιζε, ενώ κάθε λάθος κόστιζε ακριβά. Συναρπαστικό, σκληρό και γρήγορο, το παιχνίδι ακροβατούσε στα όρια της πιο λεπτής ισορροπίας. Η Έλενα Ακρίτα, στο ρόλο του πιο αυστηρού κριτή, απομάκρυνε τον ηττημένο παίκτη της αλυσίδας με τη χαρακτηριστική φράση: «Λυπάμαι πολύ. Είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος».



3. Ραντεβού στα τυφλά
Παιχνίδι γνωριμιών που αποτέλεσε για δεκαετίες μέρος της pop κουλτούρας διεθνώς. «Ραντεβού στα τυφλά», παιχνιδιάρικο φλερτ, έξυπνες ερωτήσεις, πικάντικες απαντήσεις και ένας τοίχος έτοιμος να πέσει..προκειμένου να αποκαλύψει ένα εν δυνάμει ερωτοχτυπημένο ζευγάρι. Οι δύο νικητές είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε ένα μαγευτικό μέρος του κόσμου..και ό,τι ήθελε προκύψει. Η μοναδική Βάσια Τριφύλλη (1991-1994) ήταν η αρχική παρουσιάστρια του παιχνιδιού, το οποίο επί τον ημερών της γνώρισε μεγάλες δόξες και στη χώρα μας. Στη συνέχεια τη σκυτάλη της παρουσίασης πήρε η Ισαβέλλα Βλασιάδου (1994-1995) που σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να προσδώσει στο αγαπημένο dating show στοιχεία του προσωπικού της στυλ. Την σεζόν 2007-2008 ανέλαβε την παρουσίαση της νέας έκδοσης του τηλεπαιχνιδιού-σόου Ραντεβού στα τυφλά η Ναταλία Γερμανού.



2. Το μεγάλο παζάρι
Δεν νομίζω να ξεχάσατε το "Μεγάλο Παζάρι" που παρουσίαζε παλιότερα ο Ανδρέας Μικρούτσικος! Το παιχνίδι αυτό προβλήθηκε αρχικά στο Mega το 1994/95 και επανήλθε λίγα χρόνια μετά μέσα άπ' την συχνότητα του Alpha το 2002/03 με τον ίδιο παρουσιαστή. Εκφωνητής ήταν ο ένας και μοναδικός Ίζυ Κουτιέλ με το αστείρευτο χιούμορ και την χαρακτηριστική βροντερή φωνή. Εξίσου εξαιρετικός ήταν ο Χρήστος Βλαχόπουλος στο ρόλο του "Mister Zonk!" 



1. Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος
Βασισμένο στο βρετανικό Who Wants to be a Millionaire, το τηλεπαιχνίδι Ποιος Θέλει να Γίνει Εκατομμυριούχος, έκανε το ντεμπούτο του το 1999 στο Mega Channel. Ο παίκτης έπρεπε να απαντήσει σωστά σε 15 ερωτήσεις για να κερδίσει 50.000.000 δραχμές, μέχρι το 2001, 150.000€ μέχρι το 2004, και 250.000€ το 2006. Για κάθε ερώτηση, υπήρχαν τέσσερις πιθανές απαντήσεις, με μία μόνον σωστή. Το 2010, ο "Εκατομμυριούχος" επιλέχθηκε ως το πιο αγαπημένο τηλεπαιχνίδι στα 20 χρόνια του Mega. Αξέχαστες σε όλους οι βοήθειες του κοινού, του τηλεφώνου, το 50-50 και της αλλαγής ερώτησης. Σε ρόλο παρουσιαστή ο Σπύρος Παπαδόπουλος.