20 Οκτ 2012

Καύσιμο που παράγεται από αέρα και νερό

Μια μικρή βρετανική εταιρεία έχει αναπτύξει έναν τρόπο να παράγουν βενζίνη από τον αέρα και το νερό. Η τεχνολογία αυτή ελπίζουν οι επιστήμονες ότι μπορεί μια μέρα να συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό στην παραγωγή "πράσινων" καυσίμων.





 Οι μηχανικοί της Air Fuel Synthesis (AFS) στην πόλη Teeside, της βόρειας Αγγλίας, λένε ότι έχουν παραχθεί 5 λίτρα συνθετικής  βενζίνης σε διάστημα τριών μηνών. Η τεχνική περιλαμβάνει την εκχύλιση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα και το υδρογόνο από το νερό, και αναμειγνύονται σε έναν αντιδραστήρα, και υπάρχει και ένας καταλύτης για την παραγωγή μεθανόλης. Η μεθανόλη στη συνέχεια μετατρέπεται σε βενζίνη.


Με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία της διαδικασίας, είναι δυνατόν να παραχθεί με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σαν την κανονική βενζίνη, λένε οι επιστήμονες πίσω από την τεχνολογία. "Είναι πραγματικά καθαρότερο γιατί είναι συνθετικό," δήλωσε σε συνέντευξή του ο Peter Harrison, διευθύνων σύμβουλος της AFS. "Απλά γίνεται ότι πρέπει για να δημιουργηθεί, και γι 'αυτό δεν περιέχει ουσίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ρύποι, όπως το θείο», είπε.
Peter Harrison
Το έργο αποτελεί μέρος ένα διετές πρόγραμμα που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει περίπου £ 1.000.000 (1.600.000 δολάρια). "Η πράσινη βενζίνη δεν θα κυκλοφορήσει  άμεσα, γιατί δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε στη συνθετική βενζίνη προσιτές τιμές, αλλά αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και να καταφέρουμε τελικά" είπε ο Harrison. "Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία, και έτσι όταν το πετρέλαιο θα είναι δύσκολο να βρεθεί, να είναι  δυνατόν να παραχθεί η πράσινη βενζίνη ώστε να εξακολουθήσουν να κινούνται τα αυτοκίνητα, να πετάνε τα αεροπλάνα κλπ. "Η AFS είπε ότι είναι σίγουρη ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι το μέγεθος του διυλιστηρίου στο μέλλον. Κάθε μία από τις διεργασίες που ολοκληρώνεται, εφαρμόζεται ήδη σε διάφορες βιομηχανικές ανάγκες.
Προς το παρόν, όμως, η AFS σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εμπορικό εργοστάσιο στα επόμενα δύο χρόνια που θα παράγει περίπου 1.200 λίτρα καυσίμου  την ημέρα,  κατάλληλο στον τομέα των motorsports.