21 Οκτ 2012

Και όταν παίζαμε μπιρίμπα...

Και όταν παίζαμε μπιρίμπα μπιρίμπα μπιρίμπα, φωνάζαμε αρίμπα αρίμπα αρίμπα....τι να πει κανείς για ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια τράπουλας, που πολλές φορές μπορεί να σε κάνει να ξεχαστείς για ώρες. Τσόχα, τράπουλα, ποτάκι καλή παρέα και πάμε να μάθουμε τους κανόνες σε ένα παιχνίδι που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιχτών.




Η μπιρίμπα είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι με τράπουλα. Παίζεται είτε από δύο άτομα, είτε από δύο ζεύγη παικτών. Όταν παίζεται με 2 άτομα ή με 2 ζεύγη, χρησιμοποιούνται 2 τράπουλες. Αν παίζουν 3 ζεύγη, τότε χρησιμοποιούνται 3 τράπουλες κ.ο.κ. Είναι δυνατό να παίξουν και 3 άτομα, οπότε ο πρώτος παίκτης που θα πάρει μπιριμπάκι μένει μόνος του για την παρτίδα και οι άλλοι δύο γίνονται ομάδα. Στο τέλος της παρτίδας, οι πόντοι της ομάδας μοιράζονται εξίσου στους δύο παίκτες της ομάδας. Συνήθως το παιχνίδι παίζεται με 2 ζεύγη.

Σκοπός
Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές της μπιρίμπας, οι βασικοί κανόνες και ο στόχος είναι οι ίδιοι. Η φορά του παιχνιδιού είναι αντίθετη της φοράς των δεικτών του ρολογιού. Μετά το ανακάτεμα και το κόψιμο μοιράζονται έντεκα φύλλα για κάθε παίκτη. Ο προηγούμενος παίκτης από αυτόν που μοιράζει φύλλα φτιάχνει δύο "μπιριμπάκια" των έντεκα φύλλων που τοποθετούνται στην άκρη. Το πρώτο φύλλο από αυτά που έχουν μείνει, ανοίγει και πέφτει κάτω. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να απορριφθούν όλα τα φύλλα, δημιουργώντας συνδυασμούς φύλλων, κατ' ελάχιστο 3. Οι συνδυασμοί αυτοί μπορούν να είναι είτε ακολουθίες φύλλων (παράδειγμα A-2-3 ή 10-J-Q-K-A του ίδιου σχήματος π.χ. κούπες), είτε ίδιων φύλλων (παράδειγμα J-J-J ή 4-4-4-4-4). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπαλαντέρ (Joker ή 2) σε ένα συνδυασμό, αλλά μόνο ένας σε κάθε συνδυασμό. Κάθε παίχτης έχει δύο επιλογές στην σειρά του. Μπορεί είτε να τραβήξει καινούργιο φύλλο, είτε να μαζέψει τα απορριφθέντα. Πρέπει πάντα όμως να απορρίπτει ένα, και μόνο ένα, φύλλο. Σε περίπτωση που υπάρχει ένα απορριφθέν φύλλο μόνο του και το μαζέψει, τότε είναι υποχρεωμένος να ρίξει ένα άλλο φύλλο από τα δικά του. Όταν ένα παίχτης έχει αρκετούς συνδυασμούς ώστε να απορρίψει όλα τα φύλλα του (να "κλείσει") και αφού το έχει κάνει, παίρνει το ένα "μπιριμπάκι". Απαιτείται μία μπιρίμπα, συνδυασμός επτά φύλλων, ώστε κάποιος να μπορεί να "κλείσει" και να πάρει μπιριμπάκι. Όταν παίζουν ζευγάρια, μόνο ένας παίχτης μπορεί να κλείσει και να πάρει "μπιριμπάκι", ενώ ο άλλος παίχτης της ομάδας πρέπει να συνεχίσει με τα φύλλα του. Η παρτίδα τελειώνει όταν όταν ένας παίκτης, ή ζεύγος, κλείσει (και από το μπιριμπάκι). Σε περίπτωση που τελειώσουν τα καινούργια φύλλα το παιχνίδι σταμάτα και οι παίχτες δεν παίρνουν τους πόντους κλεισίματος . Αυτό συμβαίνει μονό στην περίπτωση που κάποιο από τα απορριφθέντα φύλλα δεν ταιριάζει στους φανερούς συνδυασμούς του παίχτη που είναι η σειρά του να τραβήξει,σε διαφορετική περίπτωση οι παίχτες είναι υποχρεωμένοι να τραβούν τα απορριφθέντα φύλλα μέχρι να κλείσει κάποιος ή τα απορριφθέντα φύλλα να μην κάνουν σε κανένα συνδυασμό {BLOG} . Το παιχνίδι τελειώνει είτε μετά από προκαθορισμένο αριθμό παρτίδων είτε όταν κάποιος παίκτης, ή ζεύγος, φθάσει πρώτο στους προκαθορισμένους πόντους (συνήθως 3000 έως 5000 πόντους).

Συνδυασμοί 
Μπιρίμπα: 7 συνεχόμενα φύλλα ή 7 ίδια φύλλα. Αν η μπιρίμπα είναι ακολουθία 7 συνεχόμενων φύλλων και δεν περιέχει μπαλαντέρ, τότε αξίζει 400 πόντους ("καθαρή"), ενώ αν περιέχει μπαλαντέρ, αξίζει 200 πόντους ("βρώμικη"). Αν η μπιρίμπα είναι 7 ίδια φύλλα και δεν περιέχει μπαλαντέρ, τότε αξίζει 300 πόντους, ενώ αν έχει μπαλαντέρ, 150 πόντους. Χιλιάρα ή πλήρης: Η χιλιάρα αποτελείται από όλα τα φύλλα ενός χρώματος (π.χ. κούπας) από τον Άσσο έως τον Ρήγα. Αυτός ο συνδυασμός αξίζει 1000 πόντους. Αν περιέχει μπαλαντέρ ("βρώμικη"), τότε αξίζει 500 πόντους. Διευκρίνιση: Η βρώμικη χιλιάρα περιλαμβάνει όλα τα φύλλα από τον Άσσο έως και τον Ρήγα και ένα Μπαλαντέρ σε οποιαδήποτε θέση. ΠΡΟΣΟΧΉ  Ο μπαλαντέρ πρέπει οπωσδήποτε να καταλαμβάνει την θέση ενός φύλλου από τον Άσσο έως τον Ρήγα.

Πόντοι
Αφού έχουν προστεθεί (ή αφαιρεθεί αν χρειαστεί), οι πόντοι κάθε φύλλου προστίθενται στο συνολικό σκορ  Το κάθε φύλλο έχει την εξής αξία (ανεξαρτήτως χρώματος):
Joker: 20
A: 15
K, Q, J, 10, 9, 8 και 2: 10
7, 6, 5, 4, 3: 5
Αν ένας παίκτης (σε περίπτωση που παίζουν ζεύγη, ένας από το ζευγάρι) καταφέρει να απορρίψει όλα του τα φύλλα από το μπιριμπάκι, τότε παίρνει άλλους 100 πόντους και το παιχνίδι τελειώνει. Οι υπόλοιποι παίκτες (ή ζεύγη) αφαιρούν την αξία των φύλλων που έχουν στο χέρι τους από το συνολικό τους σκορ. Αν κάποιος παίκτης (ή ζεύγος) δεν έχει καταφέρει να πάρει μπιριμπάκι, τότε του αφαιρούνται άλλοι 100 πόντοι. Είναι πολύ πιο εύκολο να μετράς τα φύλλα ως εξής: Α για 1,5 πόντο K, Q, J, 10, 9, 8 & 2 για 1 πόντο 7, 6, 5, 4 & 3 για 0,5 πόντο και αφού βρεις το άθροισμα των πόντων να πολλαπλασιάσεις με το 10.

Κλείνοντας ας θυμηθούμε το αξέχαστο τραγούδι της Πωλίνας που για κάποιους αποτέλεσε τον " ύμνο" της μπιρίμπας.