1 Νοε 2012

5 Τροφές που μας κόβουν την όρεξη!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όταν ξεκινάμε μια υποθερμιδική δίαιτα είναι το αίσθημα της πείνας. Δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να χάσουμε βάρος χωρίς να νιώσουμε πείνα. Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που είναι σύμμαχοι στην προσπάθειά μας αυτή γιατί έχουν την ικανότητα να καταστέλλουν την πείνα και να μας βοηθούν έτσι να εμμείνουμε στην δίαιτα μας.




Τα κουκουνάρια
Ένα από τα τελευταία και αποτελεσματικά συμπληρώματα για την μείωση της όρεξης που αρχίζουν να εμφανίζονται στην αγορά του εξωτερικού σήμερα είναι κάψουλες που περιέχουν λάδι κουκουναριού.
Τα κουκουνάρια περιέχουν πινολεϊκό οξύ, που είναι ένας πολύ ισχυρός καταστολέας της όρεξης. Σε μια μελέτη, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) που προέρχονται από τα κουκουνάρια ενίσχυσαν δύο ορμόνες γνωστές για την θετική τους δράση στην ελάττωση της όρεξης.
Σύμφωνα με την έρευνα υπέρβαρες γυναίκες ανέφεραν σημαντικά λιγότερη επιθυμία να φάνε μόνο 30 λεπτά μετά την λήψη της κάψουλας με πινολεϊκό οξύ, σε σύγκριση με το ελαιόλαδο που ήταν το εικονικό φάρμακο (placebo).
Η κατανάλωση λοιπόν μερικών κουκουναριών που είναι η κύρια πηγή του πινολεϊκού οξέος μπορεί επίσης να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις ανεπιθύμητες κρίσεις πείνας σας.

Τα αμύγδαλα
Σύμφωνα με νέα μελέτη επίσης λίγα αμύγδαλα, πού είναι πλούσια πηγή σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, μπορούν να δώσουν το αίσθημα του κορεσμού γρήγορα και για πολύ ώρα και να σαςβοηθήσει σε περιόδους δίαιτας.
Γενικά πάντως όλοι οι ανάλατοι ωμοί ξηροί καρποί, έχουν λίγο ως πολύ αυτήν την ιδιότητα λόγω των καλών λιπαρων οξέων που περιέχουν. Μικρή ποσότητα εννοείται.....

Πρωτεϊνούχες Τροφές
Καταναλώστε περισσότερο πρωτεϊνούχες τροφές.
Πρόσφατες έρευνες βρετανών επιστημόνων ανακάλυψαν ότι μια βασική ορμόνη του ανθρώπινου εντέρου (PYY) ή οποία αυξάνεται με την κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να είναι ο λόγος που οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες ενισχύουν περισσότερο το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν την απώλεια βάρους.

Πράσινα Λαχανικά
Τα ινώδη πράσινα λαχανικά όπως μαρούλι, λάχανο, κουνουπίδι αγγουράκι, μπρόκολο και άλλα παρόμοια έχουν τόσο λίγες θερμίδες που σχεδόν δεν μετράνε καθόλου και ταυτόχρονα σας δίνουν την αίσθηση ότι έχετε φάει πολύ.
Λόγω επίσης των φυτικών ινών πέπτονται πιο αργά και και σας κάνουν να αισθάνεστε πλήρης για μεγάλο χρονικό διάστημα, απενεργοποιώντας τα σήματα πείνας στον εγκέφαλο.

Νερό
Το νερό είναι ένα ισχυρό ανορεκτικό και αν πιείτε ένα ποτήρι νερό μόλις αρχίσετε να νιώθετε πείνα θα δείτε ότι μετά από 10 λεπτά η όρεξη σας μειώνετε σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Επίσης το νερό βοηθά το σώμα σας να μεταβολίζει αποτελεσματικά το αποθηκευμένο λίπος. Ένα αφυδατωμένο σώμα τείνει να κρατάει το λίπος και η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού είναι απαραίτητη και από αυτήν την άποψη.

Εξτρα Συμβουλές
Προσπαθήστε να αποφεύγετε γεύματα που περιέχουν μόνο υδατάνθρακες (πχ μακαρόνια, πατάτες, ρύζι) γιατί είναι τα πρώτα θρεπτικά συστατικά που εγκαταλείπουν το στομάχι. Ένα γεύμα που περιλαμβάνει μόνο υδατάνθρακες χωνεύεται γρήγορα, με αποτέλεσμα να πεινάσετε νωρίτερα από ό, τι αν είχατε φάει μαζί τροφές με άλλα διατροφικά συστατικά (δηλ καλά λιπαρά και πρωτεΐνες). Επιπλέον οι απλοι υδατάνθρακες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυτό είναι καταστροφικό σε περιόδους δίαιτας.
Πολλαπλά και μικρά υγιεινά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της πείνας. Κάθε φορά που τρώμε - ακόμη και ένα πολύ μικρό γεύμα - το κέντρο της όρεξης στον εγκέφαλο ηρεμεί και αποφεύγουμε τα τεράστια γεύματα που οδηγούν στην αποθήκευση λίπους.

Πηγή: fe-mail.gr