12 Νοε 2012

Μύθοι και Αλήθειες για συχνά προβλήματα του Πεπτικού Συστήματος


Και ποιος δεν έχει έστω και μια φορά νιώσει πόνο στο στομάχι, ή δεν έχει υποφέρει από φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια; Το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου είναι από τα βασικότερα συστήματα του σώματος.




Το γαστρεντερικό σύστημα είναι υπεύθυνο για:

  • Την πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές
  • Την αποβολή των άχρηστων προϊόντων
  • Την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε παθογόνα που εισέρχονται στο γαστρεντερικό σωλήνα
  • Την παραγωγή πεπτικών ορμονών και ενζύμων, καθώς και ινσουλίνης.

Εντοπίσαμε δημοφιλείς μύθους και αλήθειες που το αφορούν και σας τους παρουσιάζουμε


Ενδεχομένως να πιστεύετε ότι η τσίχλα μπορεί να μείνει στο στομάχι σας για πολύ καιρό, αφού δεν μπορεί να διαλυθεί στο στόμα αλλά ούτε και να διασπαστεί στο στομάχι, όπως οι άλλες τροφές. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει ότι η τσίχλα μένει για πάντα στο στομάχι. Το πεπτικό σύστημα έχει τον τρόπο του να την ωθήσει να αποβληθεί μέσω των κοπράνων εντός ολίγων ημερών από την κατάποσή της.

Στο παρελθόν, τα πικάντικα φαγητά είχαν την φήμη ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στομαχικού έλκους. Αλλά αυτό πλέον δεν ισχύει. Η πλειοψηφία των στομαχικών ελκών προκαλείται είτε από λοίμωξη από το βακτήριο του ελικοβακτηρίου του πυλωρού (H. pylori) ή λόγω χρήση φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη (όλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη σκευάσματα). Τα πικάντικα φαγητά μπορεί όμως να ερεθίσουν τα υπάρχοντα έλκη σε ορισμένα άτομα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν τα προκαλούν.


Η άρση βαρέων αντικειμένων δεν είναι η αποκλειστική αιτία της κήλης. Οι κήλες προκαλούνται από έναν συνδυασμό πίεσης και μιας χαλαρότητας ή αδυναμίας των μυών στα τοιχώματα της κοιλιακής χώρας. Τότε ένα όργανο ή λιπώδης ιστός ξεπροβάλλει από το άνοιγμα. Οι συχνότερες μορφές κήλης είναι: βουνωνοκήλη, μηροκήλη, ομφαλοκήλη και διαφραγματοκήλη.

Ο αλκοολισμός έχει συσχετιστεί με την κίρρωση, μια πάθηση όπου τα υγιή κύτταρα του ήπατος καταστρέφονται και αντικαθίστανται σταδιακά από έναν τραυματισμένο ιστό. Είναι αλήθεια ότι ο αλκοολισμός είναι η πιο συχνή αιτία κίρρωσης, αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες. Κι ενώ η κατάχρηση αλκοόλ σχεδόν πάντα οδηγεί σε ηπατική βλάβη, δεν προκαλεί πάντα κίρρωση. Άλλες αιτίες είναι η ηπατίτιδα Β και C.

Στο παρελθόν, οι άνθρωποι με εκκολπωματίτιδα (προβολή του βλεννογόνου του παχεος εντέρου σε σακοειδή μορφή που πληρούται από κόπρανα και φλεγμαίνει) έπρεπε να αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς, το καλαμπόκι και τα τρόφιμα με μικρά σποράκια, όπως οι φράουλες και τα σύκα. Οι γιατροί φοβόντουσαν ότι τα άπεπτα μέση των τροφίμων αυτών θα εισχωρήσουν στα εκκολπώματα και θα προκαλέσουν πόνο. Αλλά το 2008 δημοσιεύθηκε μελέτη που απέδειξε το αντίθετο. Οι άνθρωποι που τρώνε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες τελικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης εκκολπωματίτιδας.

Παρά τα αναρίθμητα αστεία για τα φασόλια και το φούσκωμα, τελικά δεν είναι ο Νο1 ένοχος για τα εντερικά αέρια. Τα γαλακτοκομικά φαγητά είναι τελικά εκείνα που με την πάροδο της ηλικίας δεν απορροφώνται σωστά από το γαστρεντερικό σύστημα. Επομένως, αν μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών έχετε αέρια, δεν είστε οι μόνοι. Αναζητήστε προϊόντα χωρίς λακτόζη ή πάρτε ένζυμο λακτόζης πριν αποφασίσετε να φάτε ένα γιαούρτι ή να πιείτε ένα ποτήρι γάλα.
Οι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη διαφέρουν ως προς την ικανότητά τους να ανεχθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να πηγάζουν ακόμη και από ένα ποτήρι γάλα, άλλοι μπορεί να είναι σε θέση να πιουν και δύο χωρίς πρόβλημα. Επίσης μερικοί ανέχονται καλά το γιαούρτι ή το παγωτό αλλά όχι το γάλα. Καλύτερα ανεκτά γίνονται και τα τυριά που έχουν ωριμάσει. Οπότε είναι θέμα δοκιμής για να δείτε τελικά τι ταιριάζει στον οργανισμό σας.

Εν αντιθέσει με την κοινή αντίληψη, το τσιγάρο τελικά συντελεί στην καούρα. Η νικοτίνη μπορεί να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφικτήρα, το μυ ανάμεσα στον οισοφάγο και το στομάχι, επιτρέποντας έτσι στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομήσει προς τον οισοφάγο. Αυτή η αυξημένη οισοφαγική παλινδρόμηση είναι η βάση της καούρας.
Είναι πιθανότερο καθώς μεγαλώνουμε να εμφανίσουμε δυσκοιλιότητα, αλλά η γήρανση από μόνη της δεν ευθύνεται. Οι ηλικιωμένοι παίρνουν συχνά διάφορα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν άλλες παθήσεις και αυτά τους προκαλούν δυσκοιλιότητα. Επίσης είναι λιγότερο πιθανό να καθώς μεγαλώνουμε να αθλούμαστε λιγότερο, να μην τρώμε σωστά και να μην ενυδατώνουμε επαρκώς τον οργανισμό μας, παράγοντες που επίσης συντελούν στη δυσκοιλιότητα.

Εκ πρώτης, είναι φαινομενικά ανεδαφικό ότι οι φυτικές ίνες που βελτιώνουν τη δυσκοιλιότητα, μπορούν να κάνουν καλό και στην αντίθετη κατάσταση, την διάρροια. Αλλά ισχύει. Τα τρόφιμα με φυτικές ίνες συντελούν στη ρύθμιση του εντέρου ώστε τα κόπρανα να μην είναι πολύ σκληρά ή πολύ μαλακά. Οι φυτικές ίνες λειτουργούν είτε αντλώντας νερό από τον οργανισμό προς το παχύ έντερο για να μαλακώσουν τα κόπρανα, είτε εξάγοντας νερό από το παχύ έντερο ώστε να είναι πιο στέρεα.

O καρκίνος του παχέος εντέρου δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο όταν είναι σε τελικό στάδιο, άρα η πρώιμη ανίχνευση του είναι πολύ σημαντική. Μετά τα 50, θα πρέπει να υποβάλλεστε τακτικά σε κολονοσκόπηση και παρασιτολογική κοπράνων.




Η κολονοσκόπηση στις μέρες μας δεν είναι τελικά και τόσο επώδυνη και φρικτή εμπειρία, όσο ήταν κάποτε. Η κολονοσκόπηση, που είναι βασική εξέταση για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος, διαρκεί συνήθως 30-60 λεπτά και ο ασθενής βρίσκεται σε ήπια νάρκωση. Βέβαια, εξακολουθεί να είναι δύσκολη η προετοιμασία πριν την εξέταση, αφού το έντερο πρέπει να αδειάσει με τη βοήθεια ειδικού καθαρτικού διαλύματος.
Δεν υπάρχει επιστημονικός ισχυρισμός ότι οι πάσχοντες από οπισθοστερνικό καύσο πρέπει να κοιμούνται καθιστοί για να αποφύγουν την έξαρση των συμπτωμάτων. Ενδεχομένως να προσφέρει κάποια ανακούφιση, η χρήση δύο μαξιλαριών (ώστε το στέρνο και το κεφάλι να είναι ψηλότερα).
Αν και κάποια φαγητά μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι αλλαγές στην διατροφή γενικά δεν είναι οι αιτίες του προβλήματος. Ορισμένες φορές και μόνο η μάσηση των τροφών μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, μετεωρισμό, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Επίσης το άγχος παίζει ρόλο στην έξαρση των συμπτωμάτων. Κρατήστε ημερολόγιο συμπτωμάτων και διατροφής ώστε να μπορέσετε να εντοπίσετε τι πραγματικά σας πειράζει.

Ενώ το στρες μπορεί να επιδεινώσει κάποιες χρόνιες παθήσεις, η αιτία του φλεγμονώδους εντέρου, παραμένει άγνωστη. Με τον όρο φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου εννοούμε τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, δύο καταστάσεις όπου υπάρχει φλεγμονή στα τοιχώματα του λεπτού και/ή παχέος εντέρου. Γενετικοί παράγοντες επίσης παίζουν ρόλο, όπως επίσης οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να προκαλέσουν βακτήρια και ιοί.

Αν και η κοιλιοκάκη χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια, πολλοί άνθρωποι που πάσχουν δεν έχουν πότε κανένα σύμπτωμα. Η κοιλιοκάκη, δηλαδή η δυσανεξία στη γλουτένη, συχνά δεν διαγνώσκεται από τους γιατρούς. Στα συμπτώματα της περιλαμβάνονται επίσης: αναιμία, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, αναπτυξιακά προβλήματα και δερματίτιδα.







Πηγή: in.gr