17 Δεκ 2012

20 Μάγισσες στο κινηματογράφο

Η Charlize Theron στο Snow White and the Huntsman είναι απλά ακαταμάχητη. Παρακολουθώντας την, απλώς σου κόβει την ανάσα. Πανίσχυρη και εκπληκτικά όμορφη στο ρόλο της κακιάς βασίλισσας-μάγισσας Ravenna - Beauty is her power, όπως...

αναφέρει άλλωστε. Το θέμα της μαγείας όμως απασχολεί τον κινηματογράφο πολλές δεκαετίες τώρα.

Από την βουβή ταινία Haxan: Witchcraft Through The Ages του 1922, που πραγματευόταν την τέχνη της μαγείας και είχε ντοκιμαντερίστικη διάθεση, μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί διάφορες προσεγγίσεις.
Η μαγεία έχει παρουσιαστεί σε διάφορα είδη ταινιών, από κωμωδίες, μέχρι θρίλερ, όπως στο θρίλερ The Gift (2000) με την Cate Blanchett σε ρόλο μάγισσας-μάντισσας ή στο horror-mystery The Skeleton Key (2005), όπου η Kate Hudson πέφτει θύμα μαγείας.
Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα, η σπουδαία ταινία τρόμου Suspiria(1977) του Dario Argento (Νο.1 στο top 10 των Ιταλικών ταινιών τρόμουτου horrorant), στην οποία παρουσιάζονται μαθήτριες σε ακαδημία χορού που ανακαλύπτουν ότι το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτούν, ήταν παλαιότερα μέρος σύναξης μαγισσών.
Και οι θάνατοι των κοριτσιών αρχίζουν μυστηριωδώς.
Θεωρείται μάλιστα μία από τις καλύτερες όσον αφορά witchcraft stories.


Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει witches ως τον βασικό άξονα μιας ταινίας, όπως την περιπέτεια Season of the Witch και τις εμπορικές επιτυχίες The Blair Witch Project και Salem Witches Trials.
Έχουμε παρακολουθήσει μια πληθώρα γυναικών που κατέχουν υπερφυσικές ικανότητες, είναι ραδιούργες και ενεργούν με δόλο.
Πριν έναν αιώνα περίπου εμφανίστηκε μία από τις πρώτες μάγισσες στον κινηματογράφο στο The Witch of Salem (1913).

Εμείς θα θυμηθούμε τις πιο σπουδαίες μάγισσες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, καθώς και σκηνές όπου κάνουν επίδειξη των πανίσχυρων δυνάμεών τους.


The Eastwick Witches – The Witches of Eastwick (1987)


Ένα από τα καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά witchcraft movies.
Τρείς γυναίκες, η δυναμική Alexandra (Cher), η ντροπαλή και συνεσταλμένη Jane (Susan Sarandon) και η αυθόρμητη Sukie (Michelle Pfeiffer) ζουν ήρεμα στην ήσυχη πόλη του Eastwick.
Τις γυναίκες δένει μια ισχυρή φιλία, καθώς οι πρώην σύζυγοί τους, τις έχουν εγκαταλείψει και πλέον βοηθάει η μία την άλλη.


Και οι τρεις έχουν καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα και αυτό φαίνεται από την επαγγελματική τους ιδιότητα.
Η Alex ασχολείται με την γλυπτική, η Jane είναι μουσικός και η Sukie συγγραφέας και αρθρογραφεί στην τοπική εφημερίδα της πόλης.
Αγνοώντας το γεγονός ότι είναι μάγισσες, θα κάνουν επίκληση, άθελά τους, για τον τέλειο άνδρα.
Στην πόλη όμως έρχεται όχι ο ιδανικός άνδρας, αλλά ο διάβολος με σάρκα και οστά, ο οποίος ακούει το κάλεσμά τους.
Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος, από τον διαβολικό Jack Nicholson.


Εκείνος θα πλησιάσει έντεχνα και τις τρεις ξεχωριστά, θα τις αποπλανήσει και θα τις διαφθείρει.
Όταν όμως αυτός αρχίζει να βγάζει την κακία του στους κατοίκους του Eastwick, τότε εκείνες θα αποστασιοποιηθούν.
Δεν ξεμπλέκεις όμως έτσι εύκολα με τον διάβολο…
Ο Daryl (Nicholson) δεν τις αφήνει σε χλωρό κλαρί.


Σε αυτό το σημείο, οι τρεις μάγισσες δεν θα δείξουν κανένα έλεος, θα χρησιμοποιήσουν όλα όσα εκείνος τους έμαθε και θα τον βασανίσουν μέχρι εσχάτων, έτσι ώστε να τον σταματήσουν μια και καλή.
Η ταινία αποτελεί ένα απολαυστικό comedy-horror και ένα classic διαμαντάκι.
Οι τρεις πρωταγωνίστριες δε, βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή της καριέρας τους και είναι εκπληκτικά όμορφες.
Ίσως οι πιο επιτυχημένες και αναγνωρίσιμες witches, ever.


Παρακάτω η σκηνή του voodoo, με τον Nicholson να δίνει ένα μοναδικό παραλήρημα.


The Owens Sisters – Practical Magic (1998)


Η Sally (Sandra Bullock) και η Gilian (Nicole Kidman) είναι δύο αδελφές πολύ δεμένες, οι οποίες από μικρή ηλικία έχουν μυηθεί στην τέχνη της μαγείας.
Εκπληρώνοντας το κληρονομικό χάρισμα της οικογενείας, οι κοπέλες εξασκούν έμπρακτα την μαγεία.

Όταν οι γονείς τους πεθαίνουν, τότε την διαπαιδαγώγηση αναλαμβάνουν οι θείες τους, επίσης μάγισσες, Dianne Wiest και Stockard Channing.
Εκπληκτικές και οι δύο στους ρόλους τους.
Μια κατάρα βαραίνει την οικογένεια, οι άνδρες που τις ερωτεύονται είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν. Αυτήν την κατάρα, θα προσπαθήσουν και οι δύο να σπάσουν, αρχικά ανεπιτυχώς.
Όταν η μεθοδική Sally και το ελεύθερο πνεύμα Gillian σκοτώνουν από αυτοάμυνα το αγόρι της δεύτερης, τότε θα προσπαθήσουν να τον επαναφέρουν στη ζωή και να διορθώσουν το λάθος.

Και όντως ο ίδιος θα επανέλθει στη ζωή, αυτή τη φορά όμως ως κάτι σκοτεινό που θα τις βάλλει σε μπελάδες. Η ταινία είναι κατά βάση μια ρομαντική κομεντί, αλλά με αρκετά dark στοιχεία.
Είναι η πιο χαρακτηριστική ταινία όσον αφορά τους wiccan ways των μαγισσών.
Από τις πιο αγαπημένες ταινίες, με Bullock και Kidman να είναι σαγηνευτικά όμορφες εδώ και χαίρεσαι να τις βλέπεις.

Ακολουθεί η σκηνή όπου οι δύο τους εφαρμόζουν μαύρη μαγεία, προσπαθώντας να επαναφέρουν στη ζωή το πτώμα.
Και τα hocus pocus ξεκινούν…





The Sanderson Sisters – Hocus Pocus (1993)


I put a spell on you είπε η Bette Midler, ερμηνεύοντας την πασίγνωστη επιτυχία της Nina Simone στην κλασική πλέον ταινία της Disney.

Το 1963 οι αδελφές Sanderson καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή τις ανακάλυψαν να εξασκούν μαύρη μαγεία.
300 χρόνια αργότερα, θα επανέλθουν στη ζωή τυχαία, ύστερα από το παιχνίδι δύο εφήβων και ενός μικρού κοριτσιού την ημέρα του Halloween και θα πρέπει τώρα να επισφραγίσουν την παραμονή τους, πριν να είναι πολύ αργά. Η μεγαλύτερη είναι η Winifred (Bette Midler), η οποία έχει την ικανότητα της ηλεκτροκίνησης. Έχει την πιο ενεργή μαγική ικανότητα, καθώς πετάει κεραυνούς από το χέρια της και όντας η πιο ισχυρή και η πιο έξυπνη, είναι η αρχηγός της ομάδας.

Η δεύτερη είναι η Mary (Kathy Najimy) που έχει την ικανότητα να μυρίζεται τα παιδιά και η μικρότερη αδελφή είναι η sexy, αλλά και χαζούλα Sarah (Sarah Jessica Parker) που με το μαγευτικό τραγούδι της παρασύρει τα παιδιά στο λημέρι τους.
Ο στόχος τους είναι να αφαιρούν τη ζωή από τα μικρά παιδιά.
Έτσι κερδίζουν αιώνια νιότη και αθανασία. Στην κυριαρχία τους θα κληθούν να βάλλουν οριστικό τέλος, τα παιδιά που τις επανέφεραν κατά λάθος στη ζωή.

Η ταινία προοριζόταν αρχικά για την τηλεόραση, αλλά χάρη στη Midler, η οποία ήταν μεγάλο όνομα, ειδικά εκείνη την εποχή, το σενάριο οδηγήθηκε στην Disney Pictures που το μετέφερε στη μεγάλη οθόνη.

Η σκηνή που η Midler μαζί με τις κινηματογραφικές αδελφές της τραγουδάει παραφρασμένο το τραγούδι της Simone είναι ένοχα απολαυστική και θεωρείται cult.
Οι τρεις μάγισσες έχουν κάποιες φορές goofy συμπεριφορά, αλλά είναι οι αγαπημένες μικρών και μεγάλων. Θα θυμηθούμε τώρα την εναρκτήρια σκηνή, όπου απορροφούν τη ζωή ενός μικρού κοριτσιού και γίνονται νεότερες.

 


High School Witches – The Craft (1996)


Τι θα μπορούσες να κάνεις αν είχες υπερφυσικές ικανότητες στο λύκειο;
Οι τέσσερις παρακάτω μαθήτριες που εξασκούν μαύρη μαγεία, μπήκαν στον πειρασμό και έκαναν πολλά.

Όταν μια καινούργια μαθήτρια έρχεται από το San Francisco σε ένα καθολικό σχολείο του Los Angeles, θα προσπαθήσει να ενταχθεί στο περιβάλλον που συναντά.
Ονομάζεται Sarah (Robin Tunney) και έχει κληρονομήσει από την μητέρα της μαγικό χάρισμα.
Στο σχολείο θα συναντήσει τρία περιθωριακά κορίτσια, οι οποίες θεωρούνται μάγισσες από τους συνομηλίκους τους.
Ο λόγος για τις Nancy (Fairuza Balk), Bonnie (Neve Campell) και Rochelle (Rachel True).

Εκείνες μόλις αντιλαμβάνονται τις ικανότητες της Sarah, την προσεγγίζουν, καθώς θεωρούν ότι είναι η τέταρτη που περίμεναν για να ολοκληρώσουν την αδελφότητά τους. Μέσα από συνάξεις και τελετουργικά που πραγματοποιούν, η Sarah θα μεταφέρει δύναμη και στις άλλες τρεις, οι οποίες αν και εξασκούσαν μαγεία μέχρι τότε, δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη δύναμη.

Και οι τέσσερις μαζί είναι πανίσχυρες και χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για προσωπικό όφελος.
Τιμωρούν όσους τις αδίκησαν, κάνουν αγόρια να τις ερωτευθούν, αλλά τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και οδηγούνται στην ασυδοσία. Η Sarah τότε σπάει τον κύκλο τους, καθώς δεν εγκρίνει τις πράξεις των άλλων, και δεν αναγνωρίζει στο πρόσωπό τους, τις φίλες που είχε κάποτε.
Σε αυτό το σημείο οι άλλες τρεις θα στραφούν εναντίον της και θα την πολεμήσουν με κάθε μαγικό μέσο που γνωρίζουν.
Η δύναμη της Sarah όμως θα υπερνικήσει.
Η ταινία είναι αρκετά dark και αποτελεί ένα νεανικό horror movie που βλέπεται ευχάριστα.

Η παρακάτω σκηνή, δεν είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές τις ταινίες, αλλά αυτή που πρωτοανακαλύπτουν τις δυνάμεις τους μέσω ενός τελετουργικού.

 


The Charmed Ones – Charmed (1998-2006)


Από τις πιο επιτυχημένες και μακροβιότερες σειρές υπερφυσικής θεματολογίας.
Διήρκησε 8 seasons και παρουσίαζε τη ζωή τριών αδελφών οι οποίες ανακαλύπτουν ότι είναι μάγισσες.

Οι αδελφές Halliwell προορίζονταν να γίνουν οι πιο ισχυρές καλές μάγισσες του πλανήτη και ο ρόλος τους είναι να διασφαλίσουν την επικράτηση των δυνάμεων του καλού στον κόσμο.
Οι Charmed Ones καλούνται να σώσουν τους αθώους και να εξοντώσουν κάθε μορφή κακού.
Κατά τη διάρκεια του σίριαλ, τις είδαμε να έρχονται αντιμέτωπες με δαίμονες, warlocks, evil witches, κακά πνεύματα, φαντάσματα κ.α.

Στις τρεις πρώτες seasons, οι δαίμονες ήταν τερατόμορφοι, ενώ στις επόμενες η πλειοψηφία των κακών είχαν ανθρώπινη μορφή, σε μια προσπάθεια να μειώσει η παραγωγή τα έξοδα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σειρά έχασε κάτι από το feeling το οποίο είχε.
Η μεγαλύτερη αδελφή, Prue (Shannen Doherty) είχε την δύναμη της τηλεκίνησης και αργότερα απέκτησε τη δύναμη της αστρικής προβολής.

Η μεσαία αδελφή, Piper (Holly Marie Combs) μπορούσε να ανατινάξει πράγματα και ανθρώπους αλλά και να «παγώσει» τον χρόνο, με ένα απλό τίναγμα των χεριών της. Η μικρότερη, Phoebe (Alyssa Milano) είχε την ικανότητα να βλέπει το μέλλον και το παρελθόν με προμηνύματα, μπορούσε επίσης να αιωρείται και από την 6η season είχε την ικανότητα της ενσυναίσθησης. Η Doherty με την ολοκλήρωση του τρίτου κύκλου αποχώρησε από τη σειρά και από την 4η season και μετά αντικαταστάθηκε από την Paige (Rose McGowan), την ετεροθαλή τους αδελφή, της οποίας την ύπαρξη μέχρι τότε αγνοούσαν.

Έχει και εκείνη την ικανότητα της τηλεκίνησης με κάποια διαφοροποίηση όμως, αλλά και της τηλεμεταφοράς. Τα ονόματά τους δεν είναι τυχαίο ότι αρχίζουν από P, καθώς αυτό υποδηλώνει τη λέξη power (αμερικανιά).

Διαθέτουν την πιο ισχυρή δύναμη, ονόματι “Power of three” και έχουν στην κατοχή τους ένα βιβλίο, εγχειρίδιο-καθοδηγητή, το Book of Shadows, στο οποίο αναγράφονται ξόρκια, συνταγές μαγικών φίλτρων, αλλά λειτουργεί επίσης και ως “ευρετήριο” δαιμόνων. Όλες μαζί ήταν bad ass witches και έδωσαν πολύ ξύλο.
Η μαγεία ήταν ο βασικός άξονας του TV-show, το οποίο αποτελούσε ένα συνονθύλευμα από διαφορετικά θεματικά είδη.

Άλλοτε τόνιζαν το horror στοιχείο, κάποιες άλλες το fantasy, το comedy, το drama κλπ.
Ενώ το κύριο στοιχείο ήταν το υπερφυσικό, η σειρά εστίασε και στους χαρακτήρες των κεντρικών ηρωίδων, τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και την εξέλιξή τους.

Τα οπτικά εφέ ήταν αρκετά εντυπωσιακά, και πολλά από τα επεισόδια είχαν δράση.
Ειδικά οι σκηνές μάχης μεταξύ των «Μαγευτικών» με τους εκάστοτε εχθρούς.

Παρακάτω ενδεικτικά δυο σκηνές πάλης μεταξύ καλού και κακού.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...


Πηγή: filmboy.gr