13 Ιαν 2013

Ο Μύθος του Δολοφόνου με το Πριόνι. Όλη η αλήθεια πίσω από την ανατριχιαστική, κινηματογραφική ιστορία

Αυτή την εβδομάδα, έρχεται ξανά ο τρόμος στις κινηματογραφικές αίθουσες με άλλη μια εκδοχή του “Texas Chainsaw Massacre” (Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι). Από την πρώτη ταινία της σειράς με πρωταγωνιστή τον Leatherface μέχρι και σήμερα, η ιστορία αυτή προκαλεί τον τρόμο σε γενιές και γενιές ενώ σύμφωνα με την ταινία...





 ...“είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα”. Πόσο όμως στα αλήθεια υπήρξε ποτέ ένας δολοφόνος που με ένα πριόνι σκότωνε και διαμέλιζε τα θύματά του;

Ένας ανατριχιαστικός δολοφόνος.
H πρώτη ταινία του 1974 “Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι” από τον σκηνοθέτη Tobe Hooper καθώς και η ομώνυμη επανέκδοση του 2003 από τον Marcus Nispel, είχαν προωθηθεί ως “βασισμένες σε αληθινά γεγονότα”. Υπήρξε όμως ποτέ ο Leatherface; Κάποιοι μπορεί να απογοητευτούν αλλά δεν υπήρξε ποτέ, τουλάχιστον όχι ακριβώς όπως στην ταινία. Δεν υπήρξε ποτέ στο Τέξας μια οικογένεια κανίβαλων, όπου ο γιος σκότωνε τα θύματά του με πριόνι και στη συνέχεια φόραγε το δέρμα τους λόγω μιας δερματικής ασθένειας. Σύμφωνα με τον Tobe Hooper, αρχικού εμπνευστή της ταινίας, ο Leatherface έχει βασιστεί στον Ed Gein, έναν αγρότη από το Γουϊσκόνσιν, ο οποίος βεβήλωνε τάφους, σχετίστηκε με νεκροφιλία και κανιβαλισμό ενώ είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία τουλάχιστον δύο γυναικών, τη δεκαετία του ’50. Η αστυνομία στο σπίτι του Gein βρήκε το σώμα της μίας από τις δύο γυναίκες κρεμασμένο, τεμαχισμένο και χωρίς κεφάλι καθώς και τα απομεινάρια άλλων 15 γυναικείων σωμάτων. Μέλη τους, κυρίως δέρμα και κόκαλα, είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή περίεργων αντικειμένων, όπως ντραμς, μάσκες, βραχιόλια, μπολ, τσάντες, καρέκλες, μπλούζες και άλλα. Τέλος, βρέθηκε και ένα ψυγείο γεμάτο με ανθρώπινα όργανα.
Ο Ed Gein παραδέχτηκε ότι σκότωσε μια γυναίκα το 1954 και άλλη μια το 1957. Αν και κατηγορήθηκε για άλλες 4 δολοφονίες, τα στοιχεία από το σπίτι του δεν ταίριαζαν με κανένα από αυτά τα 4 θύματα και έτσι, ο Gein διατήρησε τη θέση του ότι σκότωσε τις δύο γυναίκες και ότι όλα τα άλλα στο σπίτι του, έχουν προκύψει από το τοπικό νεκροταφείο.
Ακόμα, Ed Gein φορούσε ένα ανθρώπινο κρανίο και πρόσωπο και αυτό το έκανε από την επιθυμία του να γίνει γυναίκα, όχι από δερματική ασθένεια. Επιπλέον, στο σπίτι του βρέθηκε μια στολή από αληθινό δέρμα με γυναικεία στήθη και γεννητικά όργανα, την οποία φορούσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το ψυχολογικό προφίλ του Ed Gein, είχε μια τεράστια αγάπη και αφοσίωση προς τη μητέρα του, μια γυναίκα βαθιά θρησκευόμενη και σκληρή, αφού καταπίεζε τον Ed Gein και τον αδερφό του, με σκοπό να μην υποπέσουν σε αμαρτίες και πάνε στην κόλαση.
Άλλες ταινίες βασισμένες στον Ed Gein.
H αποκρουστική ιστορία του Ed Gein δεν ενέπνευσε μόνο τον Tobe Hooper για τη δημιουργία του Leatherface. O Gein σχετίζεται ακόμα με δύο πολύ γνωστούς κινηματογραφικούς δολοφόνους: τον Norman Bates από την ταινία του Alfred Hitchcock “Psycho” καθώς επίσης και τον Buffalo Bill από την ταινία “Η σιωπή των Αμνών”.
Γιατί όμως το πριόνι;
Σύμφωνα με τον Tobe Hooper, σεναριογράφου και σκηνοθέτη της ταινίας, η ιδέα για το πριόνι προέκυψε μπροστά από μια βιτρίνα με πριόνια μέσα σε ένα πολυκατάστημα. Για μερικούς μήνες, δούλευε σε μια ιστορία σχετικά με την απομόνωση, τα δάση, το σκοτάδι και το άγνωστο. Ήταν κοντά στα Χριστούγεννα, όταν είχε βρεθεί στο τμήμα των μηχανημάτων σε ένα πολυκατάστημα που είχε πολύ κόσμο.Ήταν ακόμα κολλημένος σε αυτή την ιδέα και τον ενοχλούσε πολύ ο τόσος κόσμος μέσα σε ένα κατάστημα όπου δε μπορούσε καν να περάσει. Κοιτάζοντας απλά τη βιτρίνα με τα πριόνια, είπε: “Ξέρω πως θα βγω από αυτό το μέρος γρήγορα. Θα βάλω μπρος ένα από αυτά τα πριόνια και ο ήχος θα τους τρομάξει”. Φυσικά, αυτό δεν έγινε ποτέ αλλά η φαντασία του Tobe Hooper μας παρέδωσε έναν από τους πιο τρομακτικούς, κινηματογραφικούς δολοφόνους της ιστορίας.
Η κινηματογραφική ιστορία του Δολοφόνου με το Πριόνι.
Συμπεριλαμβανομένου της ταινίας “Texas Chainsaw 3D” (O Δολοφόνος με το Πριόνι) του Jon Luessonhop που βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 10/01, οι συνολικές ταινίες με τη σφαγή των νεαρών στο Τέξας ανέρχονται στις εφτά. Η πρώτη έγινε το 1974 από τον Tobe Hooper και συνεχίστηκε το 1986 από τον ίδιο, στην ταινία “The Texas Chainsaw Massacre 2”, με πρωταγωνιστή τον Dennis Hooper. Το 1990, ο Jeff Burr σκηνοθέτησε την ταινία “Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre III” ενώ το 1994 ο Kim Henkel σκηνοθέτησε το “The Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation”, με πρωταγωνιστές τους Matthew McConaughey & Renee Zellweger.
Το 2003 o Marcus Nispel επαναφέρει τον τρομακτικό Δολοφόνο με το Πριόνι, κάνοντας την επανέκδοση της ταινίας του 1974, με πρωταγωνίστρια την Jessica Biel, ενώ το 2006 έρχεται η ταινία “The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning” από τον Jonathan Liebesman, ένα κατά κάποιο τρόπο prequel όλων όσων διαδραματίστηκαν στην ταινία του 1974.
Ο Leatherface ή “Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι” συνεχίζει μετά από σχεδόν 40 χρόνια να σκορπίζει απλόχερα τον τρόμο σε όλες του τις εκφάνσεις και ταινίες, ενώ το franchise των ταινιών έχει προχωρήσει πέρα από τον κινηματογράφο, από αυθεντικό υλικό της πρώτης ταινίας σε πλειστηριασμό μέχρι κούπες, μπλουζάκια, μπρελόκ και άλλα. Το σίγουρα πάντως είναι ότι στο μέλλον θα δούμε και άλλες ταινίες, όπου ο Leatherface θα τρομάζει και θα τεμαχίζει παρέες νεαρών.

Πηγή: moviemonsters.gr