15 Οκτ 2012

Winsor McCay και οι περιπέτειες του Little Nemo στην Google


Ένα πολύ ιδιαίτερο και παραμυθένιο doodle αφιερώνει σήμερα η Google στον Αμερικάνο Winsor McCay. Στο σημερινό Doodle τιμάται ο σκιτσογράφος με την περιπέτεια ενός ήρωά του Little Nemo, του μικρού Νέμο που σήμερα 15 Οκτωβρίου συμπληρώνει 107 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση στις 15 Οκτωβρίου...
1905 στο New York Herald.

Το σημερινό doodle αναπλάθει την περιπέτεια του κύριου αυτού ήρωα των κόμικς, που nemo σημαίνει «κανένας» στα λατινικά, είναι ένα μικρό αγόρι, που ζει μέσα από τα βραδινά του όνειρα. Σκοπός του είναι να φθάσει στην Slumberland = δηλαδή στη Χώρα του Ελαφρού Ύπνου, την οποία κυβερνά ο Βασιλιάς Μορφέας και ο οποίος τον χρειάζεται για να κάνει παρέα στην κόρη του, την Πριγκίπισσα. Η κάθε περιπέτεια ολοκληρώνεται με τον Μικρό Νέμο να ξυπνά στο κρεββάτι του ή κοντά σε αυτό, συχνά με ένα εφιάλτη από τις περιπέτειες που βίωσε για να φθάσει στην Σλάμπερλαντ και να τον παρηγορεί ένα από τα ενήλικα πρόσωπα της οικογένειάς του.

 Η σειρά δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες New York Herald (15/10/1905-23/7/1911) υπό τον τίτλο «Little Nemo in Slumberland» («Ο Μικρός Νέμο στην Σλάμπερλαντ») και New York American (3/9/1911-26/7/1914) υπό τον τίτλο «In the Land of Wonderful Dreams» («Στην Χώρα των Υπέροχων Ονείρων»)
Το κόμικ , αρχικά, δεν γνώρισε σημαντική επιτυχία αλλά κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και πολύ περισσότερο στις αρχές του 21ου αιώνα, συγκέντρωσε μεγαλύτερη αναγνώριση.

Διακρίνεται για την εικαστική του αρτιότητα, τα ζωντανά χρώματα, τις λεπτομέρειες του σχεδίου και την μεγάλη ποικιλία παράξενων χαρακτήρων και τοπίων.
Ο Winsor Zenic McCay  ήταν ένας Αμερικανός σκιτσογράφος και εμψυχωτής, ο πιό γνωστός για τη σειρά κόμικς Little Nemo και το κινούμενο σκίτσο Gertie το Dinosaur (1914).

Ένας παραγωγικός καλλιτέχνης, πρωτοποριακό νωρίς ταινίες κινουμένων σχεδίων της McCay επισκίασε κατά πολύ το έργο των συγχρόνων του, και να ορίσετε ένα πρότυπο που ακολουθείται από την Walt Disney και άλλους αργότερα δεκαετίες.  Ένας από τους πιο παραγωγικούς και καινοτόμους δημιουργούς καρτούν ήταν ο Γουίνσορ ΜακΚέι, ο οποίος θεωρείται και πατέρας των κινουμένων σχεδίων. Επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους, όπως τον Γουόλτ Ντίσνεϊ, και η ταινία «Γκέρτι ο Δεινόσαυρος» που γύρισε το 1914 έγινε παγκόσμια επιτυχία.

Ευρέως θεωρείται ως μια από τις μεγάλες προσωπικότητες της μορφή κόμικς, τολμηρή και στυλιστικές καινοτομίες McCay του στις αρχές του 20ου αιώνα, επαναπροσδιόρισε το τι το μέσο θα μπορούσε να κάνει και να θέσει ένα πρότυπο που ακολουθείται από την Walt Disney σε δεκαετίες που ακολούθησαν.

Αν και παιδικό κόμικ έχει συχνά ύφος σκοτεινό, σουρεαλιστικό, απειλητικό, ακόμη και βίαιο.

Το 2005 έληξαν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των απογόνων του ΜακΚέι και η αποτελεί πλέον δημόσιο κτήμα. Κάποια από τα πρωτότυπα σχέδια του κόμικ εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (The Met).


Πηγή: madata.gr