6 Νοε 2012

Η ιστορία των "πρωινάδικων" - Μέρος 2ο

Μετά το πρώτο μέρος του αφιερώματος στην ιστορία της πρωινής ψυχαγωγικής ζώνης, που αφορούσε τα δύο γηραιότερα ιδιωτικά κανάλια, η ιστορία συνεχίζεται, καθώς αφού μετά έκαναν και άλλα κανάλια την είσοδο τους. Φιλότιμες ήταν οι προσπάθειες και ελπιδοφόρες αλλά οι περισσότερες δυστυχώς δεν καρποφόρησαν.






(Διαβάστε επίσης: Η Ιστορία των "πρωινάδικων" στην ελληνική τηλεόραση)

Πάμπολλες ήταν οι προσπάθειες του τηλεοπτικού σταθμού Star να εδραιώσει μία πρωινή τηλεοπτική εκπομπή στο 10-1. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το κανάλι δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του, να ανταγωνιστεί θετικά τα υπόλοιπα πρωινά. Οι προσπάθειες ήταν φιλόδοξες, αλλά και περίσσιες. Κάθε χρόνο και μία νέα εκπομπή, κάθε χρόνο και ένα λαμπερό όνομα.
H πρώτη απόπειρα γίνεται με την Κατερίνα Λάσπα να ανοίγει το δικό της «Star Cafe» στα τηλεοπτικά πλατό. Η ανταπόκριση δεν είναι άσχημη αλλά η παρουσιάστρια έχει και άλλες προτάσεις και έτσι βάζει λουκέτο στο cafe της και πάει για άλλα.  Οι υπεύθυνοι του καναλιού αποφασίζουν μετά την αποχώρηση της να επιστρατεύσουν  την Έλντα Πανοπούλου να κρατά παρέα στο τηλεοπτικό κοινό τα πρωινά, κάτι που άλλωστε είχε ξανά κάνει με επιτυχία μέσα από το MEGA. Έτσι το 2002 η Έλντα επιστρέφει στην πρωινή ζώνη με την εκπομπή "Με την Έλντα". Η εκπομπή κρατάει πολύ λίγο και το κανάλι βρίσκεται και πάλι στην αναζήτηση.
Μετά από περίπου δύο χρόνια αποχής του Star από την πρωινή ψυχαγωγική ζώνη το κανάλι κάνει συμβόλαιο με τη Ρούλα Κορομηλά η οποία επέστρεφε μετά από τρία χρόνια απουσίας από την τηλεόραση με την εκπομπή «Όλε». Έτσι η πρωτοπόρος της πρωινής ψυχαγωγικής ζώνης επιστρέφει εκεί από οπου ξεκίνησε, με συμπαρουσιαστή τον Κώστα Φραγκολιά και για ένα μόνο χρόνο. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Ρούλας με κάθε τρόπο η εκπομπή δεν είχε τις επιδόσεις που ήλπιζαν οι συντελεστές του καναλιού.
Μετά τη Ρούλα Κορομηλά και μετά τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου στην Eurovision το Star βάζει στον "αγώνα" την Αλεξάνδρα Πασχαλίδου με το «Όλα καλά», εκπομπή για την οποία σήμερα η δημοσιογράφος έχει μετανιώσει –όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη. Αίσθηση πάντως είχε προκαλέσει αυτή η απόφαση της Ελληνοσουιδέζας δημοσιογράφου-συγγραφέα, αφού λίγο καιρό πριν η Αλεξάνδρα αρνιόταν ακόμη και να μιλήσει σε δημοσιογράφους του ίδιου καναλιού καθώς η ίδια έλεγε ότι λένε κακοήθειες και ανακρίβειες. Και αυτή η εκπομπή κρατάει για μία χρονιά μόνο.
Μετά από αυτό οι ιθύνοντες του καναλιού επιστρατεύουν μια πλειάδα από νέους τότε δημοσιογράφους, χωρίς και πάλι να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρώτοι  ο Θέμης Μάλλης και η Ελεάνα Τρυφίδου με την εκπομπή «La Sousourela», και μετά ο Στέφανος Χίος με την Χριστίνα Αλούπη που ήταν «Μέσα σε όλα». Το Star δεν το βάζει κάτω και επιστράτευσε μέχρι και τον Ανδρέα Μικρούτσικο, αλλά το κοινό δεν βρέθηκε «Παρέα με τον Ανδρέα», όπως ήλπιζε ο τίτλος. Η εκπομπή αντικαταστάθηκε γρήγορα από το «Υπάρχει Λόγος» που παρουσίαζαν ο Δημήτρης Παπανώτας και η Χριστίνα Αλούπη. Το 2010 το Star αποφάσισε να αποσυρθεί μετά από δεκαετή προσπάθεια από το 10-1.



Πρωινό κους κους
Η εκπομπή πρωινό κους κους ξεκίνησε να προβάλετε στον alpha το 2004. Με κεντρική παρουσιάστρια την Κατερίνα Καραβάτου, την οποία πλαισίωναν οι Νίκος Μουτσινάς, Κλεοπάτρα Πατλάκη και Δημήτρης Σαράντος. Το παρθενικό εγχείρημα του alpha  να εγκαθιδρύσει την μέχρι τότε ανύπαρκτη πρωινή ζώνη του στέφετε με επιτυχία. Ωστόσο   Η πρωινή αυτή εκπομπή το 2005 μεταφέρθηκε στην μεσημεριανή ζώνη, αλλάζοντας σε "Κους κους το μεσημέρι" μετά τον ερχομό της Ελένης Mενεγάκη στον ALPHA, και την κάλυψη της πρωινής ζώνης του καναλιού με την εκπομπή "Καφές με την Ελένη.

Καφές με την Ελένη
Παρά την επιτυχημένη πορεία του κους κους, οι ιθύνοντες του καναλιού που ανάμεσα τους ήταν και ο πρώην σύζυγος της Ελένης Μενεγάκη ως διευθυντής προγράμματος Γιάννης Λάτσιος, αποφασίζουν να δώσουν την πρωινή ψυχαγωγική ζώνη στην Ελένη. Η πρώην βασίλισσα της πρωινής ζώνης (πρώην καθώς τώρα έχει μετακομίσει στη μεσημεριανή)  με έντονο προβληματισμό και ιδιαίτερη ανησυχία αποφασίζει να αφήσει τον πρωινό καφέ και να ξεκινήσει να πίνει τον καφέ της στα πλατό του alpha. Σχεδόν όλοι οι συνεργάτες της, την ακολουθούν με χαρακτηριστική εξαίρεση την αστρολόγο Λίτσα Πατέρα, η οποία δεσμευόταν από το κανάλι του Αμαρουσίου και από άλλου είδους υποχρεώσεις. Ο πρώτος χρόνος είναι ιδιαίτερα δύσκολος για την Ελένη, καθώς η αλλαγή της τηλεοπτικής της στέγης συνέπεσε με μια περίοδο που σχεδόν όλα τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια είχαν ριχτεί στη μάχη της πρωινής ψυχαγωγίας. Παρόλα αυτά αφού η γνωστή παρουσιάστρια ξεπέρασε το άγχος και τις ανησυχίες της και ξανάγινε η παλιά Ελένη που όλοι αγαπήσαμε, μετά από πολλές και δύσκολες καταστάσεις τόσο στη προσωπική όσο και στην επαγγελματική της ζωή φόρεσε και πάλι το στέμμα της και κάθισε ξανά στο θρόνο της πρώτης θέσης. Με απόφαση του Alpha από την τηλεοπτική χρονιά 2011-2012 αναστέλλεται η προβολή της εκπομπής με αυτό τον τίτλο και οι συντελεστές της μεταφέρθηκαν στη μεσημβρινή ζώνη.
Η Ελλάδα παίζει
Ο τηλεοπτικός σταθμός alter εγκαινιάζει την πρωινή του ζώνη το Σεπτέμβριο του 2006 με την πρωινή εκπομπή Η Ελλάδα παίζει. Κεντρική παρουσιάστρια ήταν η Μαριέττα Χρουσαλά που μέσα από διάφορες στήλες, όπως μόδα, αστρολογία μαγειρική και άλλα κράτησε συντροφιά στους τηλεθεατές μέχρι τον Ιούλιο του 2009. Τα πτωτικά νούμερα της εκπομπής κατά την τελευταία περίοδο προβολής της ανάγκασαν την παρουσιάστρια να επιστρατεύσει ακόμα και την μητέρα της, δίνοντας της χώρο σε στήλες όπως αυτή της μαγειρικής και των χειροποίητων διακοσμητικών. Μπορεί η προσπάθεια του σταθμού να ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα ωστόσο η εκπομπή αποτέλεσε την πρώτη και τελευταία πρωινή απόπειρα ψυχαγωγίας του καναλιού.