18 Νοε 2012

Χειροποίητες ψηφίδες για μωσαϊκό


Συνήθως αφήνουμε για το καλοκαίρι, χειροτεχνίες που απαιτούν χρόνο μιας και φαίνεται να έχουμε λίγο ελεύθερο τότε. Ένα από αυτά τα projects είναι να καλυφθεί με ψηφίδες ένα τραπεζάκι που βρήκαμε στο δρόμο. Πέρα όμως από τον χρόνο, μας προβληματίζει και το κόστος μιας και οι ψηφίδες δεν είναι οικονομική λύση.


Μέχρι που ανακαλύψαμε οδηγίες για να φτιάξουμε τις δικές μας ψηφίδες.
mosaic-tiles-1


Το συγκεκριμένο άρθρο έχει και οδηγίες για να ντύσεις ένα κουτί με χαρτομάντηλα, αν θέλεις το κάνεις και αυτό, διαφορετικά ακολουθείς τις οδηγίες μόνο για τις ψηφίδες.
Ανακατεύεις καλά 15ml ξυλόκολλα με 55ml νερό. Προσθέτεις 15ml ακρυλική μπογιά και ανακατεύεις. Προσθέτεις 80ml γύψο σε σκόνη και περιμένεις να κάτσει πριν αρχίσεις να ανακατεύεις. Το μείγμα θα πρέπει να έχει υφή γιαουρτιού, αν είναι πολύ νερουλό προσθέτεις λίγο γύψο, αν είναι πολύ πηχτό προσθέτεις νερό. Πρόσεχε το μείγμα σου να είναι πολύ καλά ανακατεμένο για να μην έχουν οι ψηφίδες σου ανωμαλίες.

Θα χρειαστείς ακόμη ένα πλαστικό πατάκι με τετράγωνα βαθουλώματα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως καλούπι και μια σπάτουλα (ή ατσαλίνα) για να απλώσεις το μείγμα στο πατάκι.
Αφού στρώσεις το μείγμα κτύπα ελαφρά το πατάκι για να απελευθερωθεί τυχόν αέρας που έχει εγκλωβιστεί. Άφησε το μείγμα να στεγνώσει για 24 με 36 ώρες και μετά αφαίρεσε από το πατάκι τις ψηφίδες και λείανε τις άκρες τους με ένα κοπίδι.


Συγχαρητήρια, οι ψηφίδες σου είναι έτοιμες!