5 Νοε 2012

Γιατί η Σουηδία εισάγει απορρίμματα

Η Σουηδία είναι μία χώρα με πολύ ανεπτυγμένο «πράσινο» αίσθημα. Μόλις το 4% των απορριμμάτων που πετούν οι κάτοικοι της χώρας καταλήγει σε χωματερές. Το υπόλοιπο 96% ανακυκλώνεται ή μετατρέπεται σε ενέργεια που χρησιμοποιείται σε για ηλεκτροδότηση και θέρμανση. Τελευταία, όμως, η Σουηδία έχει ένα πρόβλημα: η ανακύκλωση έχει φθάσει σε τόσο μεγάλα ποσοστά, ώστε δεν υπάρχουν πλέον σκουπίδια για καύση και παραγωγή ενέργειας!
Έτσι η Σουηδία καταφεύγει στη λύση της... εισαγωγής! Η χώρα εισάγει επιπλέον σκουπίδια, από τη γειτονική Νορβηγία, για να καλύψει τις ανάγκες της. Το κέρδος για τη Σουηδία είναι διπλό, καθώς η Νορβηγία καταβάλλει ένα σημαντικό ποσό για την εξαγωγή των σκουπιδιών! Τα δε κατάλοιπα από την καύση των σκουπιδιών, επιστρέφονται στη Νορβηγία και θάβονται σε ειδικές χωματερές.
Αυτό το σύστημα, που είναι τόσο αδιανόητο για πολλές χώρες, έχει λύσει πολλά προβλήματα στη Σουηδία, η οποία έχει τόσο αυξημένες ανάγκες για καύσιμα θέρμανσης, ώστε δεν μπορεί να εξαρτάται από το πετρέλαιο.

Πηγή: newsbeast.gr