8 Νοε 2012

Χαρτοπολτός βήμα – βήμα

Πολλές φορές μας έχει έρθει μια ακαταμάχητη διάθεση να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας. Ένα μικρό διακοσμητικό αντικείμενο που θα κοσμήσει το σπίτι μας ή ακόμα και κάτι το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε είτε στο γραφείο είτε οπουδήποτε μπορούμε να φανταστούμε...






Γιατί λοιπόν να αναγκαστείς να αγοράσεις ακριβά υλικά όπως πηλούς, πλαστελίνες και άλλα τέτοια που υπάρχουν στο εμπόριο,ενώ μπορείς μόνος/η να φτιάξεις το δικό σου υλικό για αυτά που έχεις σκεφτεί. Ας δούμε λοιπόν βήμα-βήμα πως μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας χαρτοπολτό και πώς μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε 


  Βήμα πρώτο: τα υλικά που θα χρειαστούμε.
Εφημερίδα ή αυτό που κάνω εγώ επειδή δεν παίρνω εφημερίδες και είναι και πιο ανέξοδο, διαφημιστικά. Απλά προσέξτε να μην είναι γυαλιστερά, γιατί τότε δεν θα διαλυθούν πολύ εύκολα. Κόλλα, ατλακόλ ή τύπου ατλακόλ. 



  Βήμα δεύτερο: Κόβουμε το χαρτί σε μικρά κομμάτια.
Η ποσότητα που θα κόψετε είναι ανάλογη με αυτό που θέλετε να φτιάξετε. Καλύτερα να κόψετε παραπάνω χαρτί και να σας περισσέψει παρά να μην σας φτάσει. Δεν έχει δα και τρομερό κόστος.



 Βήμα τρίτο: προσθέτουμε  ζεστό νερό και αρχίζουμε να πλάθουμε.
Το νερό θα πρέπει να είναι αρκετά ζεστό, αλλά όχι καυτό, εννοείται πως θέλουμε να βάλουμε και τα χέρια μας!!! Θα πρέπει να σκεπάζει όλο το χαρτί. Ανακατεύουμε μέχρι να βραχούν όλα τα χαρτιά και αρχίζουμε να πλάθουμε. Θα δείτε αμέσως πως τα κομματάκια θα αρχίσουν να λιώνουν.

 Βήμα τέταρτο: το πλάσιμο συνεχίζεται……..
Εδώ βλέπετε ότι σιγά σιγά το θέμα γίνεται αηδιαστικό. Ακριβώς αυτό θέλουμε! Πρέπει το χαρτί να γίνει ένα.



Βήμα πέμπτο: κάτι γίνεται σιγά σιγά… 
Αργά αλλά σταθερά θα δείτε ότι το υπέροχο ζυμάρι σας θα αρχίσει να δείχνει κάπως έτσι. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να στύψουμε το χαρτί για να φύγει από μέσα το περιττό νερό. Θα πάρετε λίγο λίγο από το μίγμα και θα το στύψετε πάνω από το νεροχύτη.


  Βήμα έκτο: βάζουμε και την κόλλα ή αλλιώς, μανικιούρ τέλος!
Με το χέρι μας θα πάρουμε  αρκετή κόλλα και θα την αλείψουμε πάνω στον χαρτοπολτό.




 Βήμα έβδομο: το πλάσιμο ξαναρχίζει.
Εδώ ανακατεύουμε την κόλλα με το χαρτί και ταυτόχρονα πλάθουμε. Θα δείτε ότι έτσι το χαρτί θα αρχίσει να “δένει” περισσότερο και να γίνεται πιο ομοιογενές.




  Βήμα όγδοο: αυτό ήταν!
Το χρώμα του μίγματος έχει αλλάξει, έχει γίνει πιο ανοιχτό. Μπορούμε πλέον να πλάσουμε κάτι χωρίς να κάνει ψίχουλα. Μπορούμε να πλάσουμε κάτι αυτούσιο από χαρτοπολτό και μόνο ή να καλύψουμε κάτι το οποίο έχουμε φτιάξει και θέλουμε να γίνει πιο γερό.

Με το χαρτοπολτό που φτιάξαμε μπορούμε να δημιουργήσουμε ότι μας έρθει στο μυαλό. Εδώ σας δείχνουμε μερικές ιδέες που μπορεί να σας κινήσουν το ενδιαφέρον...