31 Δεκ 2012

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια της νέας εποχής...

Κάθε χρόνο μαζί με τις μέρες των Χριστουγέννων έρχονται και οι μελωδίες των κλασικών χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Τα τελευταία χρόνια όμως τα τραγούδια αυτά, που μεγάλωσαν γενιές και γενιές κοντεύουν να εξαφανιστούν και να πάρουν την θέση τους σύγχρονες μελωδίες που έχουν κυκλοφορήσει.
Επηρεασμένοι λοιπόν από τα αμερικάνικα πρότυπα πολλοί Έλληνες τραγουδιστές έχουν κυκλοφορήσει το δικό τους "ύμνο" για τα Χριστούγεννα. Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς αυτής ας απολαύσουμε αυτούς που κατάφεραν να κατακτήσουν μία θέση στο ρεπερτόριο των Χριστουγέννων...

Νο 10 - Καλά Χριστούγεννα, Καλή Πρωτοχρονιά
Άντζελα Δημητρίου

Η Άντζελα Δημητρίου εύχεται ”Καλά Χριστούγεννα Καλή Πρωτοχρονιά” μέσα από το ομώνυμο χριστουγεννιάτικο τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2011 …Οι στίχοι και οι μουσική είναι του Νεκτάριου Μπήτρου, ενώ συμμετέχει και η παιδική χορωδία του Ωδείου Κοντάλυ. Ένα ιδιαίτερο τραγούδι για τα Χριστούγεννα, με ήχους πολύ οικείους  καθώς η μελωδία του είναι βασισμένη σε ρυθμούς του ζεμπέκικου.



Νο 9 - Καλά Χριστούγεννα
Άννα Βίσση

Καλά Χριστούγεννα μας εύχεται και η Άννα Βίσση που δίχασε τους ακροατές περισσότερο από κάθε άλλο, αφού σε πολλούς δεν άρεσε ο συνδυασμός του μπουζουκιού και της κλασσικής χριστουγεννιάτικης μελωδίας. Φυσικά οι στίχοι και η μουσική είναι του Νίκου Καρβέλα.



Νο 8 - Απόψε
Τόλης Βοσκόπουλος

Ο πρώτος λαϊκός τραγουδιστής που επιχείρησε και κυκλοφόρησε το 2002 ένα καθαρά χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Οι στίχοι και η μουσική είναι του Φοίβου αφού συμπεριλαμβανόταν στο δίσκο "Η σωστή απάντηση" που ήταν η πρώτη και η τελευταία τους συνεργασία σε δισκογραφική δουλειά του Τόλη Βοσκόπουλου.



Νο 7- Φέτος τα Χριστούγεννα
Stan

Ο Stan, ένας νέος καλλιτέχνης, έκανε και αυτός την προσπάθεια του, και το 2011 μας χάρισε ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι, βασισμένο σε καθαρά ξένα πρότυπα ενώ και το video clip του τραγουδιού  είναι επηρεασμένο από το βίντεο των Train και του δικού τους χριστουγεννιάτικου τραγουδιού "Shake Up Christmas". Οι στίχοι και η μουσική είναι του ίδιου του Stan (Στράτος Αντιπαριότης) και του Snapyourfingaz (Μάνος Δεδεβέσης).



Νο 6 - Ως τα Χριστούγεννα
Κώστας Μαρτάκης

Ο Κώστας Μαρτάκης έχει κι αυτός το δικό του τραγούδι για τις μέρες αυτές με συνθέτη το Μάριο Ψιμόπουλο και στιχουργό τη Βίκυ Γεροθόδωρου, οι οποίοι δημιούργησαν ένα τραγούδι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του αφού είναι προσαρμοσμένο τέλεια στο στυλ του Κώστα Μαρτάκη.  Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 2010.



Νο 5 - Χρόνια Πολλά
Σάκης Ρουβάς

Χρόνια Πολλά μας ευχήθηκε και ο μεγαλύτερος ποπ Έλληνας τραγουδιστής το 2004 σε ένα τραγούδι που όλοι μας έχουμε ακούσει και έχουμε "νοιώσει" τέτοιες μέρες. Σε στίχους του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και μουσική του Νίκου Τερζή ο Σάκης Ρουβάς πρόσθεσε ένα τραγούδι και αυτός με τη σειρά του στο ρεπερτόριο των Χριστουγέννων.



Νο 4 - Το καλύτερο δώρο
Αποστολία Ζώη - 4 Play

Το 2005 η Αποστολία Ζώη και οι "διαλυμένοι" πλέον 4 Play κυκλοφορούν το CD single ”Το καλύτερο δώρο” όπου περιέχεται το ομότιτλο χριστουγεννιάτικο κομμάτι τους σε στίχους και μουσική του Νίκου Τερζή. Το τραγούδι έκανε μεγάλη επιτυχία αλλά δεν έδωσε στους 4 Play την ώθηση που χρειάζονταν για μείνουν στο καλλιτεχνικό στερέωμα.




Νο 3 - Οι καμπάνες χτυπούν
One

Οι One τραγούδησαν "Οι καμπάνες χτυπούν", ένα Χριστουγεννιάτικο τραγούδι που στην αγγλική του εκδοχή έχει αφήσει εποχή. Μιλάμε φυσικά για το τραγούδι "Last Christmas" των φοβερών Wham που έγραψε ο George Michael. Αυτό το τραγούδι αποτέλεσε μια από τις προσπάθειες τους να κρατηθούν στην επικαιρότητα αφού τότε οι  One είχαν υποδεχτεί το Δήμο Μπέκε αφού ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου είχε επιλέξει να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 2004 στο δίσκο "Όνειρα" όπου ήταν και ο τελευταίος τους.



No -2 - Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα
Άντζυ Σαμίου

Η Αντζυ Σαμίου τραγουδά "Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα", ένα τραγούδι πλήρως προσαρμοσμένο στο πνεύμα των Χριστουγέννων και με ένα βίντεο κλιπ πολύ χαρούμενο με την συμμετοχή της Ορθούλας Παπαδάκου και της νικήτριας του πρώτου ελληνικού Survivor, Ευαγγελία Δεμερτζόγλου. Το τραγούδι πολύ χαρακτήρισαν ως αντιγραφή του "Χριστούγεννα", παρ' όλα αυτά έκανε και κάνει μεγάλη επιτυχία.



No 1 - Χριστούγεννα
Δέσποινα Βανδή

Φυσικά στην πρώτη θέση δεν θα μπορούσε να μην είναι η Δέσποινα Βανδή που μαζί με τον Φοίβο μας χάρισαν το 2001 τα νέα κάλαντα των Χριστουγέννων. Έχοντας τότε η Δέσποινα Βανδή και ο Φοίβος βρει την καινούργια τους δισκογραφική στέγη (Heaven) κυκλοφορούν το δίσκο "Γεια" που γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία από οποιοδήποτε άλλο και ο οποίος έκανε πρωτοφανείς πωλήσεις για τα δεδομένα εκείνης της εποχής



Το αχτύπητο δίδυμο δεν χάνει την ευκαιρία και την επόμενη κιόλας χρονιά επανακυκλοφορεί τον ίδιο δίσκο προσθέτοντας όμως 5 νέα τραγούδια  και remix προηγούμενων επιτυχιών της, όπου ανάμεσα τους υπήρχαν και δύο νέες εκτελέσεις του κομματιού "Χριστούγεννα" σε συνεργασία με το Νίκο Βουρλιώτη.



Το 2010 όμως τα «αστέρια» της δισκογραφικής εταιρίας που δημιούργησε ο Φοίβος ένωσαν τις δυνάμεις τους και τραγούδησαν για φιλανθρωπικό σκοπό μια επανεκτέλεση του τραγουδιού «Χριστούγεννα», το οποίο είχε πρωτοτραγουδήσει η Δέσποινα Βανδή. Ανάμεσα στα «αστέρια» που τραγουδούν για φιλανθρωπικό σκοπό είναι η Έλλη Κοκκίνου, ο Νίνο, ο Θάνος Πετρέλης, Ο Πάνος Καλλίδης, η Ελισάβετ Σπανού, η Στέλλα Καλλή και ο Ιωακείμ Φωκάς ενώ στο video clip  εμφανίζεται και η Δέσποινα Βανδή!



***Να σημειωθεί ότι βγάλαμε εκτός συναγωνισμού την Καίτη Γαρμπή διότι θα έπρεπε να της δώσουμε τις περισσότερες θέσεις αφού το 1998 ήταν η πρώτη Ελληνίδα τραγουδίστρια που μας χάρισε ένα ολόκληρο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ με επιτυχίες που έχουν καθιερωθεί ως κλασσικά κομμάτια των Χριστουγέννων όπως είναι "Ο Αϊ Βασίλης πάλι θα ρθει" που αποτελεί την ελληνική εκδοχή του "Santa Claus is coming to town".