7 Νοε 2012

Πρόστιμο 368,2 εκατ. δολαρίων στην Apple

Έχει ο καιρός γυρίσματα λέει μια λαϊκή παροιμία, και αυτό φαίνεται πως ταιριάζει «γάντι» στη νέα νομική περιπέτεια της Apple. Η αμερικάνικη εταιρεία είναι γνωστή για τις ικανότητες της να κερδίζει σημαντικές δικαστικές διαμάχες. Αυτή τη φορά όμως βρέθηκε στη θέση του κατηγορουμένου σε μια ακόμα δίκη σχετικά με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.Η σημερινή απόφαση των ενόρκων δικαστηρίου του Ανατολικού Τέξας βρήκε την Apple ένοχη για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατέχει η εταιρεία VirnetX και χρησιμοποιήθηκαν σε αρκετές υπηρεσίες της Apple, όπως το Facetime.
Το δικαστήριο διέταξε την αμερικάνικη εταιρεία να πληρώσει αποζημίωση ύψους 368,2 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό πολύ μικρότερο από τα 900 εκατομμύρια που ζητούσε αρχικά η VirnetX, σύμφωνα με το 9to5Mac.
Η ίδια η VirnetX έχει εξίσου θεαματική ιστορία με την Apple στις δικαστικές διαμάχες σχετικά με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ από πολλά μέλη της επενδυτικής κοινότητας χαρακτηρίζεται ως «patent troll», κυνηγώντας ανταγωνιστικές ή μη εταιρείες μόνο και μόνο για να αποσπάσει σημαντικά ποσά από τις πατέντες της.
Το Μάιο του 2010 είχε αποσπάσει αποζημίωση ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft για παραβίαση πατεντών τεχνολογίας VPN που χρησιμοποιήθηκαν στα προϊόντα Windows και Office, εκκρεμούν ακόμα δίκες με την Avaya και την Cisco, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες αδειοδότησης με τη NEC και τη Mitel.