10 Δεκ 2012

Η τεχνική του Ντεκουπάζ

Ντεκουπάζ είναι η τεχνική με την οποία "περνάμε" ένα μοτίβο από ένα χαρτί ή μια χαρτοπετσέτα σε μια επιφάνεια που θέλουμε να διακοσμήσουμε. Ο τρόπος είναι απλός: κόβουμε περιμετρικά το σχέδιο που μας ενδιαφέρει και το κολλάμε στην επιφάνεια. Οι λεπτομέρειες όμως είναι που κάνουν τη διαφορά και συμβάλλουν στην αισθητική του όλου εγχειρήματος.





Υλικά
Κόλλα: υπάρχουν ειδικές κόλλες για την τεχνική αυτή και μάλιστα ανάλογα με την επιφάνεια στην οποία θα κολληθεί το χαρτί. Τις βρίσκουμε στα μαγαζιά με είδη χόμπι ή στα μεγάλα χαρτοπωλεία. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και την ατλακόλ την κρυσταλιζέ ή οποιαδήποτε λευκή κόλλα, που στεγνώνοντας γίνεται διάφανη.
Χαρτιά/χαρτοπετσέτες: Ειδικά χαρτιά για την τεχνική αυτή μπορεί κανείς να βρει σε καταστήματα με είδη χόμπι (και σε ηλεκτρονικά καταστήματα). Οι χαρτοπετσέτες είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθούν:σε σούπερ μάρκετ, τζάμπο, Χόντος, Παρουσίαση, Ικεα, Λιντλ έχω βρει κατά καιρούς πολύ όμορφα σχέδια. Εννοείται πως πολύ μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα καταστήματα που ανέφερα πριν.
Επιφάνεια που θα διακοσμήσουμε: μπορεί να είναι οτιδήποτε. Αν δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας, μπορούμε να πειραματιστούμε με καμβάδες ή καρτολίνα ζωγραφικής, κομμάτια από ξύλο, καπέλα φωτιστικών, επιφάνειες επίπλων ... δε λέω άλλα, μη σας βαζω ιδέες...!

Προετοιμασία της επιφάνειας: για να αναδειχθεί και να φαίνεται ωραίο το μοτίβο, η επιφάνεια αποκάτω πρέπει να είναι άσπρη ή ανοιχτόχρωμη τέλος πάντων. Καλό λοιπόν είναι το σημείο που θα κολλήσουμε το σχέδιό μας να το βάψουμε με λευκό χρώμα.

Η διαδικασία:
Αφού προετοιμάσουμε την επιφάνεια, κόβουμε περιμετρικά το μοτίβο μας (αν πρόκειται για χαρτοπετσέτα χρησιμοποιούμε το ένα μόνο φύλλο, το τυπωμένο. Αν πρόκειται για ειδικό χαρτί το βρέχουμε πρώτα). Απλώνουμε λίγη κόλλα στο σημείο που θα κολλήσουμε και στρώνουμε πάνω το μοτίβο. Χρησιμοποιούμε το πινέλο βουτηγμένο στην κόλλα για να το στρώσουμε και να στερεωθεί καλά. Διαμορφώνουμε το φόντο, είτε ζωγραφίζοντάς το, είτε κάνοντας σκιές με τα χρώματα του μοτίβου. Μπορούμε να παραλείψουμε την κόλλα κάτω από το μοτίβο και να το περάσουμε με το πινέλο μόνο από πάνω με κόλλα.

Μπορούμε για πιο επαγγελματικό και εξεζητημένο αποτέλεσμα να συνδυάσουμε ντεκουπάζ και κρακελέ (τα τεχνητά "σπασίματα", ραγίσματα στα αντικείμενα), να περάσουμε τα περιγράμματα με χρυσό ή ασημί μαρκαδοράκι, να επεκτείνουμε το σχέδιο κ.α.


Τεχνική χαρτοπετσέτας

Μια πανεύκολη και γρήγορη τεχνική για να διακοσμήσεις σχεδόν τα πάντα είναι η τεχνική της χαρτοπετσέτας. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι κόλλα, χαρτοπετσέτα και το πράγμα που θα διακοσμήσεις. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ειδικά αν σκεφτεί κάνεις ότι προκύπτει από ευτελή σχεδόν υλικά.


Υλικά που χρειαζόμαστε
κόλλα: υπάρχει ειδική κόλλα για χαρτοπετσέτες ανάλογα με το υλικό επικόλλησης (χαρτί, κερί, πορσελάνη κλπ.). Κάνει όμως την ίδια δουλειά και η απλή ατλακόλ που υπάρχει σε όλα τα βιβλιοχαρτοπωλεία (είναι η άσπρη κόλλα που χρησιμοποιούμε στις χειροτεχνίες).

χαρτοπετσέτα: Φυσικά χρειαζόμαστε χαρτοπετσέτες με σχέδια. Τα παιδικά σχέδια είναι ευκολότερο να βρεθούν: σε σούπερ μάρκετ, στο τζάμπο, σε μαγαζιά με είδη χόμπι.
Ψαλίδι και μικρό κοφτερό ψαλιδάκι για τα μικρά σχέδια.

Η τεχνικήΑπομονώνουμε από τη χαρτοπετσέτα το σχέδιο που μας αρέσει και το κόβουμε περιμετρικά. Όσο πιο μικρό είναι το σχέδιο, τόσο πιο εύκολο θα είναι να στρώσει ωραία χωρίς να κάνει ζάρες. Στη συνέχεια αφαιρούμε από τη χαρτοπετσέτα τα δύο συνήθως λευκά φύλλα και κρατάμε μόνο το τυπωμένο. Το εφαρμόζουμε στην επιφάνεια που θέλουμε και περνάμε απαλά το πινέλο που πριν έχουμε βουτήξει στην κόλλα. Φροντίζουμε η κόλλα να πάει σε όλα τα σημεία και ειδικά στις άκρες.

Σημείωση: για να αναδειχθεί το μοτίβο της χαρτοπετσέτας, θα πρέπει το σημείο στο οποίο θα την κολλήσουμε να έχει άσπρο χρώμα.

Αν θέλουμε να κολλήσουμε ολόκληρη τη χαρτοπετσέτα κι όχι ένα κομμάτι μόνο, τότε θα δυσκολευτούμε περισσότερο και δε θα αποφύγουμε τις ζάρες.

Καδράκια με την τεχνική αυτή:


Κι ένα μπούστο από φελιζόλ
το πριν:
το μετά:

και το καπέλο της λάμπας:
Δείτε το βίντεο: